Recepten

Koolhydraatarm dieet en afvallen

Koolhydraatarm dieet en afvallen

Het koolhydraatbeperkt dieet wordt steeds populairder. Het is voor veel mensen een praktische manier om af te vallen en als je het goed aanpakt nog verantwoord ook.  Wil je afvallen met behulp van een koolhydraatarm dieet, pak het dan verantwoordelijk aan. Dan is het resultaat op lange termijn het grootst. Mensen die minder koolhydraten eten lukt het vaak om af te vallen. Het heeft meestal ook een gunstig effect op het buikvet. Wat natuurlijk helemaal mooi is!  Bij mensen met…

Lees Meer Lees Meer

Romige Courgettesoep

Romige Courgettesoep

Soep is heerlijk maar bevat vaak veel zout. Dit recept voor gezonde courgettesoep kun je met een gerust hart serveren. De soep bevat weinig zout, maar is toch vol van smaak! Dit heb je nodig voor 6 flinke kommen soep:– 3 courgettes– 3 kleine uien– 3 teentjes knoflook– 6 eetlepels olie– 1 groentebouillon tablet minder zout– 250 ml magere kookzuivel– paar takjes munt– 2 lente-ui Zo maak je het: Snijd de courgette, ui, knoflook en munt in stukjes. Het hoeft…

Lees Meer Lees Meer

WORKSHOP

WORKSHOP

Het is zo ver!! De volgende WORKSHOP FUN & FOOD is gepland!!! 🥳🥳🥳 Woensdag 25 september organiseert diëtistenpraktijk Gezond(W)eten een workshop over gezonde voeding! 🙌 Blijvend afvallen, hoe pak ik dat aan? 💪 Wat eet je voor je gaat sporten? Hoe zit het met koolhydraten? Alle antwoorden op deze vragen, en nog veel meer… Bovendien staat er een lekker en gezond hapje en drankje voor je klaar!(en na afloop ook nog een goodiebag 🤩 ) Meld je dus snel aan via lizette@gezondweten.nl of stuur een berichtje…

Lees Meer Lees Meer

Toast met Spinazie, Rookvlees en Ei

Toast met Spinazie, Rookvlees en Ei

Een heerlijk lunchgerecht dat rijk is aan vezels, groente en eiwitten. Lekker én gezond dus! INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN: 4 eieren 60 ml ongezoete sojamelk 120 ml olijfolie 1 el witte wijn azijn 1 tl mosterd 1/2 tl zout 200 g verse spinazie 4 sneetjes volkorenbrood 50 g rookvlees   BEREIDINGSWIJZE: Kook de eieren 5 min. zodat de dooier nog zacht is. Doe de sojamelk, 100 ml olie, azijn, mosterd en zout in een hoge beker en mix het in…

Lees Meer Lees Meer

Havermout met Dadels en Sinaasappel

Havermout met Dadels en Sinaasappel

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN: 1 liter halfvolle melk 100 g havermout 2 handsinaasappels 100 g dadels 50 ongezouten pistachenoten   BEREIDINGSWIJZE: Breng de melk aan de kook. Roer de havermout erdoor en laat het 2 min. op een laag vuurtje koken. Laat het erna vijf minuten afkoelen. Rasp ondertussen de schil van 1 sinaasappel. Snijd de schil en het witte vlies van beide sinaasappels en snijd de partjes vruchtvlees ertussen uit. Snijd de dadels in ringetjes. Garneer de havermoutpap met…

Lees Meer Lees Meer

Quinoa met Peer

Quinoa met Peer

INGREDIËNTEN VOOR 2 PERSONEN: 100 g voorgekookte quinoa 2 peren handje rozijnen 1 el walnoten 1 tl kaneel 1 tl honing   BEREIDINGSWIJZE: Schil de peren en snijd deze in stukjes. Doe ze bij de quinoa en roer dit, samen met de kaneel, door elkaar. Verdeel het quinoa mengsel over twee schaaltjes en strooi de walnoten en rozijnen erover. Giet als laatste de honing erover, en eet smakelijk!   TIP:  Kook aan het begin van de week wat quinoa, laat…

Lees Meer Lees Meer

Chewy Haverkoeken

Chewy Haverkoeken

Perfect voor de snelle ontbijter! Drink er een glas melk bij en je hebt een gezond en volwaardig ontbijt, ideaal voor op je werk of onderweg! INGREDIËNTEN VOOR 2 PERSONEN: 1 banaan 1 el gebroken lijnzaad 80 g havermout 1 tl kaneel of koekkruiden   BEREIDINGSWIJZE: Verwarm de oven tot 200 graden. Prak de banaan en meng met de overige ingrediënten tot een deeg. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het deeg in vieren en vorm balletjes op de bakplaat die…

Lees Meer Lees Meer

Zoutarme pasta met Italiaanse balletjes

Zoutarme pasta met Italiaanse balletjes

INGREDIËNTEN VOOR 2 PERSONEN: 150 gram tartaar of mager rundergehakt 1 ui 2 teentjes knoflook 1 eetlepel olie 1 blik tomatenblokjes zonder zout 1 theelepel oregano 1 laurierblad ½ struik bleekselderij 150-200 gram volkoren fusilli of penne   BEREIDINGSWIJZE: Maak het tartaar aan met een beetje kleingesneden ui, 1 uitgeperst teentje knoflook en peper. Rol er kleine gehaktballetjes van en laat ze in de koelkast in een half uur opstijven. Snijd ondertussen de rest van de ui en het andere teentje knoflook…

Lees Meer Lees Meer

Zoutarme Nasi Goreng

Zoutarme Nasi Goreng

INGREDIËNTEN VOOR 2 PERSONEN: 150-200 gram zilvervliesrijst 1 limoen ½ rode peper 150 gram varkensvleesreepjes of hamlap 2 eetlepels olie 400 gram groente zoals ui, prei, witte kool, taugé 1 teentje knoflook ½ theelepel gemalen laos ½ theelepel gemberpoeder ½ theelepel koenjit geelwortel (kurkuma) ½ theelepel koriander (ketoembar) 1 eetlepel sojasaus met minder zout (met groene dop)   BEREIDINGSWIJZE: Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Laat de rijst afkoelen. Boen de limoen onder stromend water schoon…

Lees Meer Lees Meer

Zoutarme Mexicaanse tortilla

Zoutarme Mexicaanse tortilla

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN: 1 el olie 350 g mager gehakt 1 ui, gesnipperd 1 blik gepelde tomaten (400 gram) 1 glas HAK bruine bonen met 0% zout (360 gram) (met blauwe rand) 1 klein blikje mais (150 gram) afgespoeld onder de kraan en uitgelekt in een vergiet 1 bekertje halfvolle crème fraîche (200 ml) 100 g geraspte Emmentaler kaas   BEREIDINGSWIJZE: Voeg 1 el olie aan de koekenpan toe en fruit hierin de ui glazig. Voeg het gehakt toe en…

Lees Meer Lees Meer

Zoutarme andijvie ovenschotel

Zoutarme andijvie ovenschotel

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN: 500 g aardappels 2 kroppen andijvie 2 theelepels chilipeper, paprikapoeder en kerriepoeder 1 theelepel nootmuskaat 8 eetlepels olijfolie 3 eetlepels rode wijnazijn 1 theelepel cayennepeper 4 teentjes knoflook   BEREIDINGSWIJZE: Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappels en kook ze ongeveer 30 minuten, giet ze vervolgens af. Voeg de  melk, de chilipeper, nootmuskaat, suiker, paprika- en kerriepoeder toe en stamp tot een puree. Was de kroppen andijvie in stromend water, net zolang tot al het…

Lees Meer Lees Meer

Zoutarme hutspot

Zoutarme hutspot

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN: 400 gram aardappels 600 gram winterpeen en uien 1 dl halfvolle melk witte peper en chilipeper paprikapoeder, kerriepoeder en knoflookpoeder nootmuskaat   BEREIDINGSWIJZE: Schil de aardappels en laat ze ongeveer 30 minuten koken, kook de laatste 5 minuten de winterpeen en uien mee. Giet de aardappels af en voeg de melk toe. Voeg naar smaak de kruiden toe en stamp alles tot een stamppot. Warm het nog even door en klaar is het! (Lekker met appelmoes!)    …

Lees Meer Lees Meer

Kersen met tijm water

Kersen met tijm water

Een verrassende en verfrissende smaakcombinatie voor wie het gewone water een keertje beu is! INGREDIËNTEN: water 250 g kersen takje tijm limoen   BEREIDINGSWIJZE: Halveer de kersen en haal de pit eruit, doe ze vervolgens in een kan. Doe een aantal schijfjes limoen erbij, en pers het sap van de overgebleven limoen erboven uit. Pluk van het takje tijm een aantal blaadjes en voeg deze bij het fruit. Giet vervolgens kokend water over het fruit, zodat het net onderstaat. Laat…

Lees Meer Lees Meer

Virgin Mojito

Virgin Mojito

Een zomerse cocktail, maar dan zonder de calorieën. Heel geschikt voor op een feestje, maar ook lekker voor zomaar tussendoor! INGREDIËNTEN: Een fles Sprite zero (of een andere suikervrije 7up-variant) 2 limoenen flinke bos munt ijsblokjes   BEREIDINGSWIJZE: Giet de fles Sprite over in een kan, snijd de limoenen in plakjes en voeg ze toe. Pluk de blaadjes van de munt, was ze onder de kraan en doe ze ook in de kan. Voeg daarna een flinke hoeveelheid ijsblokjes toe….

Lees Meer Lees Meer

Aardbeien basilicum water

Aardbeien basilicum water

Een verrassende combinatie van smaken die je water heerlijk opfrissen. INGREDIËNTEN: aardbeien wat blaadjes basilicum citroen water   BEREIDINGSWIJZE: Was de aardbeien, haal het kroontje eraf en snijd ze in plakjes. Doe ze daarna in een kan. Vul deze voor een deel met kokend water. Laat het water afkoelen zodat smaak van de aardbeien in het water kan trekken. Wanneer het water afgekoeld is kun je  het verder aanvullen met water en eventueel ijsblokjes. Voeg daarna enkele blaadjes basilicum en…

Lees Meer Lees Meer

Ananas en munt infusion

Ananas en munt infusion

Een lekkere twist op het gewone water. Door fruit of kruiden toe te voegen smaakt het nét even iets anders. Niet alleen krijg je op deze manier genoeg vocht en extra vitaminen binnen. Het zorgt ook nog eens voor een zomers gevoel!  INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN: ananas 2 kiwi’s citroen takje rode bessen 4 blaadjes munt   BEREIDINGWIJZE: Maak het fruit schoon en snijd het in stukken. Doe vervolgens het fruit en de blaadjes munt in een grote kan of kom….

Lees Meer Lees Meer

Aubergine dip

Aubergine dip

Doop stukjes rauwe groenten of geroosterd volkorenbrood in deze dip en je hebt een heerlijke avondsnack! INGREDIËNTEN: 1 aubergine olijfolie 1 teentje knoflook 1 theelepel rozemarijn (vers of gedroogd)   BEREIDINGSWIJZE: Snijd de aubergine in plakken en bestrijk ze met olie. Bak ze daarna in een grillpan aan beide zijden bruin (ongeveer 3 minuten per kant). Pers ondertussen het teentje knoflook. Pureer vervolgens de aubergine samen met de knoflook en de rozemarijn en je hebt een lekkere dip!

Gegrilde maïskolven

Gegrilde maïskolven

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN: 4 maïskolven (zonder bladeren) 2 eetlepels olijfolie of vloeibare margarine 1 eetlepel citroensap zout   BEREIDINGSWIJZE: Kook de maïskolven in een pan met kokend water, ongeveer 10 minuten. Haal ze daarna uit het water en dep ze droog. Besmeer de maïskolven met olijfolie of vloeibare margarine. Gril de kolven rondom op de barbecue of in de grillpan tot ze een bruin kleurtje krijgen (ongeveer 10 minuten). Besprenkel ze daarna met citroensap en een snufje zout.

Avocado dip

Avocado dip

Een gezonde dip, heerlijk met wat stukken rauwe bleekselderij, wortel, paprika of bloemkool om erin te dopen! INGREDIËNTEN: 1 avocado 1 limoen 1 theelepel verse koriander halve rode ui 1 tomaat   BEREIDINGSWIJZE: Pers de limoen uit, hak de koriander fijn en snipper de ui en tomaat. Pureer de avocado en meng dit met 1 theelepel van het limoensap. Voeg daarna de koriander, ui en tomaat toe en roer alles tot een smeuïg geheel.     Bron: ‘Gezond Eten’ juni 2016

Courgettespaghetti met pesto

Courgettespaghetti met pesto

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN:  50 gram pijnboompitten 2 courgettes 1  bos verse basilicum 1 teen knoflook 2 courgettes 200 gram gerookte kipfilet (in stukjes gesneden) 50 gram geraspte Parmezaanse kaas olijfolie extra vergine zout en peper   BEREIDINGSWIJZE: Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Gebruik een keukenmachine of vijzel om een puree te maken van de pijnboompitten, basilicum en knoflook. Voeg als laatste een paar eetlepels eetlepels olijfolie toe samen met wat zout en peper…

Lees Meer Lees Meer

Hangop met munt en aardbeien

Hangop met munt en aardbeien

Een gezond toetje met zomerfruit! INGREDIËNTEN VOOR  4 PERSONEN: 1 liter halfvolle yoghurt 1 limoen (schoongeboend) 2 eetlepels suiker 15 g muntblaadjes 1 bakje aardbeien (500 g)   BEREIDINGSWIJZE: Leg een natte theedoek in een vergiet of zeef, met een kom eronder om het vocht op te vangen, en giet de yoghurt op de theedoek. Laat de yoghurt zo minimaal 4 uur in de koelkast uitlekken. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze eenmaal doormidden. Rasp de schil van de limoen…

Lees Meer Lees Meer

Havermout cupcakes

Havermout cupcakes

Het kost iets meer moeite dan de simpele boterham met kaas, maar wat een traktatie! Een heerlijke en voedzame cupcake als ontbijt waarmee je makkelijk de hele ochtend doorkomt.    INGREDIËNTEN: 100 g havermout 1 banaan 1 appel 2 eieren 1 theelepel bakpoeder handje noten 25 g pure chocolade cupcakevormpjes   BEREIDINGSWIJZE: Verwarm de oven op 200 graden. Hak de chocolade en de noten in stukjes. Doe de havermout in een keukenmachine en maal het tot meel. Doe het meel…

Lees Meer Lees Meer

Couscous salade

Couscous salade

Een lekker fris recept dat rijk is aan eiwitten, die je nodig hebt voor spieropbouw, én koolhydraten die nodig zijn als brandstof wanneer je bijvoorbeeld veel sport. Toch is dit gerecht geen calorie-bom en kun je er met een gerust hart van genieten! INGREDIËNTEN VOOR 2 PERSONEN: 160 gram couscous ongeveer 4 dl groentebouillon 2 eieren 250 gram cherrytomaatjes 2 geroosterde paprika’s (pot) 100 gram feta light Ijsbergsla Olijfolie citroensap of azijn   BEREIDINGSWIJZE: Doe de couscous in een schaal en…

Lees Meer Lees Meer

Makkelijke kipsalade

Makkelijke kipsalade

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN: 45 g walnoten 350 g kipfilets (Gestoomd, gekookt of gebakken) 2 stengels bleekselderij, fijngesneden 1 groene appel geschild en in kleine stukjes gesneden 2 eetlepels grof gehakte peterselie 2 lente-uitjes fijngesneden 2 handenvol rucola, of veldsla Sap van 1 limoen 2 eetlepels mayonaise ½ theelepel fijn zeezout Versgemalen zwarte peper   BEREIDINGSWIJZE: Rooster de walnoten in een koekenpan zonder olie of vet krokant. Laat de noten iets afkoelen en hak ze fijn. Snijd de kip in…

Lees Meer Lees Meer

Minestrone

Minestrone

Minestrone is een dikke, gevulde soep uit Italië. Er bestaat geen officieel recept voor minestrone, omdat het wordt bereid met verse seizoensgroenten. Vroeger werd het vaak gemaakt van groenten, pasta, rijst of brood die overbleven van de bereiding van andere gerechten. Een echte kliekjessoep dus! INGREDIËNTEN: 1 liter water 2 bouillonblokjes (minder zout) 1 el olijfolie 1 grote ui, gesnipperd 3 tenen knoflook, gesnipperd 1 blik tomatenblokjes (400 g) 1 eetlepel gedroogde tijm 200 g gekookte pasta, gekookte rijst of…

Lees Meer Lees Meer

Andijviestamppot met walnoten en zongedroogde tomaatjes

Andijviestamppot met walnoten en zongedroogde tomaatjes

Een smakelijke stamppot die niet alleen in de winter lekker is. Geschikt voor alle seizoenen!   INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN: 300 g aardappels 800 g andijvie, gesneden 200 g walnoten 10 á 15 zongedroogde tomaatjes 1 bouillonblokje (minder zout) 2 eetlepels Italiaanse kruiden   BEREIDINGSWIJZE: Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Doe ze in een grote pan met een flinke laag water en een bouillonblokje. Breng de aardappels aan de kook en laat ze 15 minuten koken. Snijd…

Lees Meer Lees Meer

Appel- en perencrumble

Appel- en perencrumble

Appels, peren, dadels en noten, een lekker warm nagerecht.  INGREDIËNTEN VOOR 2 Á 3 PERSONEN: 120 g pecannoten 60 g walnoten 10 grote dadels 2 appels, geschild en in blokjes 1 peer, geschild en in blokjes 2 tl kaneel handje rozijnen, in water geweld magere yoghurt of magere kwark   BEREIDINGSWIJZE: Verwarm de oven op 180 graden. Doe de dadels in de blender en mix tot een pasta. Voeg daarna de walnoten en pecannoten toe en mix tot het grote kruimels…

Lees Meer Lees Meer

Tweekleuren ijsjes

Tweekleuren ijsjes

Als kleurig en smakelijk toetje, of als het warm is gewoon lekker tussendoor. INGREDIËNTEN: 100 g mango of meloen 100 g rood zomerfruit (aardbei, bramen, frambozen, blauwe bessen) 200 ml karnemelk 3 el honing ijs vormpjes   BEREIDINGSWIJZE: Maak de meloen of mango schoon en pureer deze in de blender. Roer de helft van de karnemelk en honing erdoor. Vul hiermee de ijs vormpjes tot iets onder de helft en zet deze 1 uur in de vriezer. Pureer ondertussen het rode…

Lees Meer Lees Meer

Paella de marisco – Paella met zeevruchten

Paella de marisco – Paella met zeevruchten

Een heerlijk zomers recept, vooral lekker met een frisse groene salade erbij. Ogen dicht en je waant jezelf op een gezellig terrasje in het zonnige Spanje! INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN: 2 rode paprika’s 1 citroen 2 el olijfolie 2 tenen knoflook, gesnipperd 1 sjalot, gesnipperd 300 g volkoren risottorijst of zilvervliesrijst 1 liter kippenbouillon 400 g zeevruchten 150 g doperwten (diepvries)   BEREIDINGSWIJZE: Prik de paprika’s aan een spies en leg ze in de gasvlam op het fornuis. Draai ze…

Lees Meer Lees Meer

Alcoholvrije sangria

Alcoholvrije sangria

INGREDIËNTEN VOOR 2 LITER SANGRIA: vers fruit, zoals sinaasappel, perzik, appel, druiven of mango. 250 ml versgeperst sinaasappelsap 1 liter druivensap 500 ml bruisend water ijsblokjes   BEREIDINGSWIJZE: Snij het fruit in schijfjes of blokjes. Doe het in een grote kan en voeg hieraan de sinaasappelsap en druivensap toe. Zet dit minstens 2 uur in de koelkast zodat de smaak van het fruit in het sap kan trekken. Voeg hierna het bruisend water en de ijsblokjes toe. Serveer de sangria…

Lees Meer Lees Meer

Chinees omelet met roerbakgroenten

Chinees omelet met roerbakgroenten

Misschien heb je er nog nooit aan gedacht, maar een groenteomelet is een stevige én gezonde lunch! Het zit vol belangrijk eiwitten en gezonde vitaminen, mineralen en vezels dankzij de groenten.  INGREDIËNTEN VOOR 2 PERSONEN:  200 g chinese roerbakgroente 2 eieren 2 el water 1 el sesamolie 1 el sojasaus snufje peper   BEREIDINGSWIJZE: Bak de roerbakgroenten circa 3 minuten zodat ze nog een beetje knapperig zijn. Breek de eieren in een kom, voeg het water, de sojasaus en de…

Lees Meer Lees Meer

Fettuccine met zalm

Fettuccine met zalm

Een lekker gerecht met volkoren pasta, vis, groente en zuivel. Prima passend binnen de Schijf van Vijf! INGREDIËNTEN VOOR 2 PERSONEN: 150-200 g volkoren fettuccine 1 courgette 200 g zalmfilet 1 el olijfolie ½ dl kookroom light Verse blaadjes basilicum Zout en peper 25 g geraspte Parmezaanse kaas BEREIDINGSWIJZE: Kook de fettuccine volgens de gebruiksaanwijzing. Was de courgette en schaaf deze met een kaasschaaf of dunschiller in plakjes. Snijd de zalm in kleine stukjes. Verwarm de olie in een wok…

Lees Meer Lees Meer

Salade met groene asperges en parmaham

Salade met groene asperges en parmaham

Een frisse salade met dé groente van het voorjaar. Lekker voor de lunch of als basis van een licht diner met wat volkoren stokbrood. INGREDIËNTEN VOOR  4 PERSONEN: 2 bosjes groene asperges 100 g veldsla 12 cherrytomaatjes 8 plakjes parmaham (of andere een rauwe ham) 2 el pijnboompitten 1 el witte wijnazijn 3 el extra vierge olijfolie 1 tl honing 1 tl mosterd zout en peper 50 g geraspte 30+ kaas   BEREIDINGSWIJZE: Verwijder het onderste stukje van de asperge…

Lees Meer Lees Meer