Kerstmenu

Kerstmenu

Amuse – Een tropisch feestje met rosbief

Dit smaakvolle hapje is een goed begin van het diner. De combinatie van verschillende smaken is een waar genot voor je smaakpapillen

Ingrediënten (per persoon):
plakje rosbief
½ zongedroogd tomaatje
stukje mango
schijfje Parmezaanse kaas

Bereiding
Bestrooi een half plakje rosbief met een beetje peper en zout en maak er een rolletje van. Rijg het met de andere ingrediënten aan een prikker of leg het op een amuselepel als je die hebt. Het is ook leuk om het in een klein borrelglaasje te doen.


Voorgerecht – Aubergine taartje

Met dit lichte voorgerecht, krijg je al lekker wat groente binnen. De mozzerella is lekker mager, dus geniet met een gerust gevoel van dit voorgerechtje.

Ingrediënten voor 4 taartjes:
1 aubergine
3-4 tomaten
2 bollen mozzerella
1 teentje knoflook
gedroogde Italiaanse kruiden
olijfolie

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergine in plakken van ongeveer een centimeter dikte. Bestrooi de plakken met wat zout en leg ze even opzij. Snijd ondertussen de mozzarella en de tomaten ook in plakken.

Pel het teentje knoflook en snijd deze heel fijn. Doe de knoflook samen met een paar eetlepels olie in een schaaltje. Dep de plakken aubergine met een keukenpapiertje. Bestrijk de plakken aubergine in met de knoflookolie. Bak de aubergine in een koekenpan totdat ze gaar en lichtbruin zijn.

Vervolgens bouw je de taartjes op.Start met een plak aubergine leg hier de mozzarella op en daarna de tomaat, herhaal deze volgorde en bestrooi dan de bovenste plak mozzarella met wat gedroogde Italiaanse kruiden, peper en zout. Leg de taartjes in een ovenschaal en zet ze voor een paar minuten in de oven zodat de tomaat wat zachter wordt en de mozzarella begint te smelten.


Hoofdgerecht –  Biefstuk met cognacsaus en geroosterde wintergroente

Mager vlees met veel groente, dan mag er best een lekker sausje bij. Hier hebben we cognacsaus gemaakt. Maar je kunt natuurlijk ook een eigen variant maken.

Ingrediënten voor 4 personen:
4 biefstukken
2 kleine uitjes
1 eetl olijfolie
1 tl suiker
2 dl bouillon
1/2 dl cognac
40 g bak en braad
zout en peper
2 tl bak en braad (voor het papje)
1 tl bloem
2 zakken ovengroente (bijvoorbeeld ah ovengroente zoete aardappel en rode paprika)

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Besprenkel de ovengroente met een beetje olie en doe ze in een ovenschaal. Plaats het vervolgens een half uur in de oven.

Bestrooi de biefstukken met peper. Schil en snipper de sjalotjes en bak deze in de olijfolie glazig. Voeg de suiker toe en laat de uien licht karameliseren. Giet de bouillon en de cognac erbij en laat dit alles tot de helft inkoken.

Bak de biefstukken in de bak en braad 3 minuten aan iedere kant. Haal ze uit de pan en bestrooi ze met zout. Giet het ingekookte vocht bij de bakboter en roer alles goed door elkaar. Maak een papje van de 2 theelepels bak en braad en de bloem en voeg dit al roerend toe. Giet een deel van de saus over de biefstukken en serveer de rest apart erbij.


Dessert – Sinaasappel Charlottetaart

Als je nog plek overhebt voor een toetje, misschien heb je even een korte pauze nodig gehad, dan is dit een lekkere frisse afsluiter van het diner.

Ingrediënten:
4 blaadjes gelatine
2 sinaasappels
500 gram magere vruchtenkwark zonder suiker sinaasappel (Optimel)
75 gram lange vingers

Bereiding
Week de gelatine 10 minuten in ruim koud water. Boen 1 sinaasappel goed schoon en rasp wat van de schil. Pers 1 helft uit en snijd de andere geschilde helft in kleine stukjes.

Breng het sinaasappelsap aan de kook. Neem dit van het vuur en los er de goed uitgeknepen gelatine in op. Laat het wat afkoelen en schep er wat geraspte sinaasappelschil en de stukjes sinaasappel door. Meng dit door de vruchtenkwark. Schep het mengsel in een taartvorm en laat de pudding afgedekt op een koele plaats in 4 uur opstijven.